Industrial Park MOREn sydämessä sijaitseva Karanojan kiertotalousalue on nosteessa

MORE tukee vahvasti kiertotalouden hyödyntämistä yritystoiminnassa ja luo edellytykset hiilineutraalille, kestävälle, ilmastoystävälliselle yritystoiminnalle. Askeleet tätä tavoitetta kohden ovat jälleen vahvistuneet uusien tulokkaiden myötä. MOREn sydämessä sijaitsevalle Karanojan kiertotalousalueelle ovat avanneet toimipaikkansa biohiiltä valmistava PUHI Oy, räätälöityjä sideaineita tuottava EcoIntellect Oy ja viimeisimpänä tulokkaana metallikierrätysalan yritys Romuta Oy.

PUHI löysi sopivan tilan tuotannolleen tyhjilleen jääneestä rakennuksesta. EcoIntellectille ja Romutalle Karanojan alueen omistava Kiertokapula valmisteli sopivat alueet vastaten alueen maatöistä ja infrarakentamisesta.

Kaikki yritykset ovat kiitelleet sujuvaa yhteistyötä niin Kiertokapulan kuin alueen sijoittumispalveluiden kanssa. Yhteistyö on mahdollistanut yrityksille joustavan ja nopean sijoittumisen alueelle. Yrityksiä on autettu sijoittumisprosessin eri vaiheissa muun muassa rakentamiseen, lupiin ja viranomaisyhteistyöhön liittyvissä asioissa.

Kaikki yritykset mainitsevat MOREn vahvuutena tiiviin yhteistyöverkoston lisäksi sijainnin markkinoiden, materiaali- ja logistiikkavirtojen ja keskeisten logististen yhteyksien suhteen. Kahden tunnin säteellä MOREsta asuu ¾ osaa suomalaisista, mikä tarjoaa laajan markkina-alueen MOREn yrityksille. Lisäksi Helsinki, Tampere ja Turku lentokenttineen ja satamineen ovat vaivattomasti tavoitettavissa.

Uusille yrityksille oleellista on myös jätteiden ja sivuvirtojen hyödyntäminen ja niiden jatkojalostamisen tuotteiksi ja toimittaminen uudelleenkäytettäväksi. Karanojan kiertotalousalue mahdollistaakin tämän tehokkaasti ja esimerkiksi EcoIntellect hyödyntää Karanojalle saapuvat jätekipsilevyt sidosaineiden valmistamisessa. MOREssa sijaitsee lähes 100 yritystä mm. tuotannon, logistiikan, kiertotalouden ja näitä palvelevilta aloilta. Laaja kattaus erilaisia yrityksiä mahdollistaa synergiaetuja ja tehokasta materiaalien kierrätystä.

Kiertotalousalue on laajenemassa ja vetää puoleensa uusia yrityksiä, mm. biotekniikan alalla. MORE toimii aktiivisessa yhteistyössä HAMKin kanssa tarjoten mahdollisuuksia esimerkiksi tuotekehityshankkeisiin ja yhteistyöhön muiden alueen yritysten kanssa.